Få med deg styresertifiseringskurs med Vidar Andersen frå Aider!

Aktuelt

Vidar Andersen, leiar for verksemdstyring og styrearbeid i Aider og statsautorisert rekneskapsførar, kjem til Seljord for å halde eit styresertifiseringskurs 23. og 24. september. Han har brei erfaring innan styrearbeid, er ein aktiv foredragshaldar og har gitt ut fleire bøker om styrearbeid og økonomi, med eit samla opplag på over 45 000. Gjennom dei to kursdagane vil Andersen dele innsikta si om dei komplekse krava som dagens styrer møter, med særleg fokus på berekraft, digital omstilling og risikostyring.

I forkant av det kommande styresertifiseringskurset i Seljord fekk vi høve til å slå av ein prat med Vidar Andersen. Her er våre spørsmål og Andersens innsiktsfulle svar:

Kva vil du seie er dei største fordelane med å vere sertifisert som styremedlem, både for individet og for bedrifta som heilskap?

Sertifisering som styremedlem gir individet ei formell anerkjenning av kompetansen deira, noko som aukar kredibiliteten og tilliten hos investorar, partnarar og kundar. Sertifiserte styremedlemmer har betre forståing for ansvaret sitt, særleg når det gjeld økonomi, risiko og strategisk leiing. For bedrifta betyr det at dei kan stole på at styremedlemmene har naudsynt kompetanse til å handtere komplekse utfordringar og bidra til berekraftig vekst. Det kan også redusere risikoen for lovbrot og styrke bedrifta sitt omdømme.

Korleis har etterspurnaden etter sertifisering blant styremedlemmer endra seg dei siste åra? Ser du klare trendar?

Det har vore ein markant auke i etterspurnaden etter styresertifisering dei siste åra. Fleire organisasjonar erkjenner behovet for formell kompetanse i styrearbeid på grunn av stadig meir komplekse krav frå styresmakter og marknaden. Det er også ei aukande medvit om kor viktig mangfald i styrer er, der sertifisering kan hjelpe nye talent å få innpass. Trenden viser at bedrifter i aukande grad prioriterer kvalifiserte styremedlemmer for å sikre betre styring, særleg med tanke på berekraft, digitalisering og risikostyring.

Kva meiner du er den største misforståinga eller feiltakinga folk har når det kjem til styrearbeid og behovet for formell kompetanse?

Ei vanleg misforståing er at styrearbeid berre handlar om å gi strategiske råd utan å ta omsyn til det juridiske ansvaret og risikoane som følgjer med. Mange trur at erfaring åleine er tilstrekkeleg, men dagens komplekse regulatoriske landskap krev ofte ei meir formell tilnærming. Styremedlemmer må vere klare over sitt personlege ansvar og korleis dei kan handtere det på ein forsvarleg måte. Sertifisering gir ei systematisk forståing av desse aspekta og reduserer risikoen for å gjere dyrebare feil.

Kva er dei viktigaste juridiske ansvarsområda som eit styremedlem bør vere klar over i dagens regulatoriske landskap?

Det viktigaste juridiske ansvarsområdet for styremedlemmer er å sørge for at selskapet driv innanfor lovas rammer og i tråd med god forretningsskikk. Dette inkluderer ansvar for økonomisk rapportering, overhaldelse av selskapet sine vedtekter, ivaretaking av aksjonærane sine interesser og tilsyn med leiinga. Dei må også vere klar over sitt personlege ansvar i tilfelle av økonomiske eller driftsmessige misleghald. Styremedlemmer har ei plikt til å handle i selskapet sitt beste interesse og følge med på endringar i lovar som kan påverke selskapet sin drift.

Er det nokre nye lover eller retningslinjer på trappene som styremedlemmer bør vere spesielt merksame på? Korleis kan desse påverke styrerolla?

Det er fleire nye lover og retningslinjer på veg som kan påverke styrerolla, særleg knytt til berekraft og ESG-krav (miljø, sosialt ansvar og selskapsstyring). Regjeringa har også auka fokus på digital sikkerheit og datavern, noko som gjer at styrer må ha kompetanse til å forstå og implementere tiltak for å beskytte mot cybertruslar. Desse endringane vil krevje at styremedlemmer har meir spesifikk kunnskap innan juridiske og teknologiske område, samt evna til å tilpasse seg ein stadig meir kompleks forretningsverden.

Korleis kan sertifisering bidra til å førebu styremedlemmer på å handtere sitt ansvar, spesielt med tanke på økonomiske og juridiske forpliktingar?

Sertifisering gir styremedlemmer eit solid fundament i dei juridiske og økonomiske aspekta ved styrearbeid. Dette inkluderer opplæring i å tolke rekneskapar, vurdere selskapet sin økonomiske helse, forstå risikostyring og sikre at selskapet etterlever gjeldande lover og reglar. Gjennom realistiske case-studiar får deltakarane innsikt i korleis dei kan handtere komplekse problemstillingar og ta avgjerder som ivaretek både selskapet og aksjonærane sine interesser på ein forsvarleg måte.

Kan du fortelje litt om innhaldet i kurset som skal haldast i Seljord 23. og 24. september? Kva spesifikke ferdigheiter eller kunnskapar vil deltakarane sitte igjen med?

Kurset vil dekke både grunnleggande og avanserte tema innan styrearbeid. Deltakarane vil lære om juridiske ansvarsområde, økonomisk rapportering, strategisk leiing, risikostyring, samt handtering av styret sin relasjon til leiinga. Vi vil også fokusere på praktisk case-arbeid, der deltakarane får høve til å bruke det dei har lært i realistiske situasjonar. Målet er at deltakarane skal få ei djupare forståing av korleis dei kan bidra til å leie ei bedrift på ein effektiv og ansvarleg måte.

For dei som allereie har erfaring i styrer, korleis kan dette kurset bidra til å vidareutvikle kompetansen deira og gjere dei til endå betre styremedlemmer?

For erfarne styremedlemmer vil kurset gi moglegheita til å oppdatere seg på dei nyaste trendane innan styring og selskapsleiing. Vi går også meir i djupna på risikostyring, ESG og digitalisering – område som blir stadig meir relevante i dagens næringsliv. Kurset tilbyr også moglegheita til å utveksle erfaringar og lære av andre, noko som kan bidra til nye perspektiv og tilnærmingar til korleis ein kan styrke styrearbeidet sitt.

Kva vil du seie til nokon som vurderer å melde seg på kurset, men som er usikre på om det er verdt tida og investeringa?

Eg vil seie at sertifisering er ei investering i eigen kompetanse og karriere. Å vere sertifisert gir deg ein konkurransefordel, både når det gjeld å bli valt inn i styrer og måten du kan bidra på. Kurset gir deg også verdifulle verktøy og kunnskap som vil gjere deg betre rusta til å takle utfordringar og sikre at bedrifta du sit i styrer forvaltast på ein ansvarleg og lønsam måte. For mange kan kurset også opne dører til nye moglegheiter i næringslivet.

Korleis ser du på framtida for styrearbeid i Noreg? Kva ferdigheiter og kunnskapar trur du vil bli endå viktigare i åra som kjem?

Framtida for styrearbeid i Noreg vil vere prega av auka fokus på berekraft, digitalisering og risikohandtering. Styremedlemmer må ha ei breiare forståing av ESG-krav, teknologisk utvikling, og korleis ein kan styre bedrifter i ei tid med raske endringar. Kompetanse innanfor cybersikkerheit og digital transformasjon vil bli endå viktigare, i tillegg til evna til å tilpasse seg nye lover og globale standardar. Fleksibilitet og kontinuerleg læring vil vere avgjerande eigenskapar for framtidas styremedlemmer.

Ser verkeleg fram til å komme til Seljord.

Klikk her for å lese meir om styresertifiseringskurset og meld deg på.