Gje ditt innspel

Aktuelt

Vi i Vest-Telemark Næringsforum (VTNF) oppmodar alle våre medlemmar om å lese den komande Telemarksplanen, og gjerne kome med innspel. Vest-Telemark Næringsforum er invitert til å sende inn høyringssvar innan fristen 20. september til Telemark fylkeskommune. Har du punkt vi bør ta med oss i vårt høyringssvar? Ver venleg å fyll ut skjemaet nedanfor, så samlar vi inn alle dykkar innspel og sender inn eit høyringssvar på vegner av medlemmane i Vest-Telemark Næringsforum.

Vi i Vest-Telemark Næringsforum har laga ei oppsummering av Telemarksplanen. Du kan også lese heile planen ved å klikke her. Vil du dykke meir ned i materien, finn du alle saksdokumenta frå Telemark fylkeskommune ved å klikke her.

Oppsummering av Telemarksplanen – Regional planstrategi 2024 – 2028

Telemarksplanen er den regionale planstrategien for Telemark fylke, som omfattar perioden 2024–2028. Planen har som mål å styre fylkets utvikling på ein berekraftig måte, og den blir oppdatert og vedteken minst éin gong per valperiode. Den byggjer på kunnskapsgrunnlag om fylket og inkluderer sosiale, økonomiske og miljømessige berekraftsaspekt.

Noverande situasjon
Telemark står overfor fleire utfordringar:

  • Demografiske endringar: Aukande del eldre og minkande del i arbeidsfør alder, noko som aukar behovet for helse- og omsorgstenester.
  • Økonomiske utfordringar: Telemark er eit viktig industrifylke med høg verdiskaping, men det er utfordringar knytt til vedlikehald av fylkesvegane og behovet for meir kompetent arbeidskraft.
  • Miljømessige utfordringar: Høge klimagassutslepp, hovudsakleg frå industrien, og eit stort behov for å auke produksjonen av fornybar energi.

Framtidige mål og satsingsområde
Telemarksplanen har tre hovudsatsingar:

  • Inkluderande Telemark: Målet er å redusere utanforskap, sikre at fleire gjennomfører vidaregåande opplæring, og redusere sosiale helseulikskapar. Det blir lagt vekt på å skape kompakte og levande byar og bygder med høg kvalitet.
  • Skapande Telemark: Fokus på å produsere meir fornybar energi, auke nettkapasiteten, gjere fylket meir attraktivt for bedrifter og besøkande, samt prioritere vedlikehald og fornying av fylkesvegane.
  • Naturrike Telemark: Ta vare på natur-, jordbruks- og kulturverdiar, gjennomføre ei raskare omstilling til eit lågutsleppssamfunn, og satse på grøn verdiskaping og sirkulær økonomi.

Planoppgåver 2024-2028
Fleire nye planar og strategiar skal utarbeidast eller rullerast:

  • Regional plan for klima, energi og grøn omstilling: Skal vise vegen for å nå målet om å vere eit lågutsleppssamfunn i 2050.
  • Regional plan for samordna areal og transport i Grenland og Telemark: Fokuserer på befolkningsvekst og berekraftige transportløysingar.
  • Strategi for naturmangfald: Fylkeskommunen skal styrke bevaringa av naturmangfaldet.

Samarbeid og samhandling
For å oppnå måla i planen, er samarbeid mellom fylkeskommunen, kommunane, statlege aktørar, næringslivet og frivillige organisasjonar avgjerande. Samhandlingsarenaer som Møteplass Telemark, Samhandlingsarena grøn industri og Bystrategi Grenland vil vere viktige for å koordinere innsatsen.

Samfunnssikkerheit
Telemarksplanen tek også høgd for samfunnssikkerheit, med fokus på klimatilpassing og beredskap mot ekstremvêr. Det er nødvendig med betra vasshandteringssystem og meir robust infrastruktur for å møte klimaendringane.

Konklusjon
Telemarksplanen 2024-2028 legg eit solid grunnlag for fylkets utvikling med klare mål og strategiar for å oppnå berekraftig vekst og utvikling. Planen vektlegg viktigheita av samarbeid på tvers av sektorar for å sikre ei heilskapleg og inkluderande utvikling for Telemark.

Har du innspel vi i Vest-Telemark Næringsforum (VTNF) bør ha med i høyringssvaret til Telemark fylkeskommune? Fyll inn skjemaet under:



Er du medlem i Vest-Telemark næringsforum og ynskjer at vi skal skrive om di bedrift? Send oss ein e-post.